Rákóczi túrós

 

Rákóczi túrós

Hozzávalók:

12 deka vaj,
24 deka sima liszt,
egy kis reszelt citrom héja,
egy mokkáskanálnyi sütőpor,
8 deka cukor és
2 tojás sárgája

Töltelék:

1/2 kg túró,
16 deka porcukor,
2 tojás sárgája,
egy kis reszelt citrom héja,
6 deka búzadara és
12 deka mazsola,

Elkészítése:

A 12 deka vajat, 24 deka liszttel összemorzsoljuk és egy kis reszelt citrom héjával, egy mokkáskanálnyi sütőporral, 2 tojás sárgájával és 8 deka cukorral tésztává gyúrjuk, azután 10 percig pihentetjük.

Sima sütőlapon nyútjuk el ceruza vastagságúra. Közepes meleg sütőben félig sütjük ki.

Töltelék: 1/2 kg túrót, 16 deka porcukrot, 2 tojás sárgáját és egy kis reszelt citrom héját, jól összegyúrjuk s azután hozzáadunk 6 deka búzadarát és 12 deka tisztított mazsolát. A félig sült lepény tetejét megszórjuk búzadarával, rákenjük a túrót, ujjnyi vastagon és sütőbe tesszük, 10-15 percig sütjük. A tészta tetejére a következő rácsot készítjük el:

4 tojás fehérjét kemény habbá verünk, 12 deka porcukorral és egy kis vaníliával elkeverjük, majd nyomózsákba tesszük és a túró tetejére rácsokat nyomunk a habból. Azután ismét sütőbe tesszük és addig szárítjuk, míg világosbarnára sütjük a habot. Ha kész, a rács közé lekvárt teszünk.

Forrás:TVN.HU

vissza