Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 3 dkg friss élesztő, 3 evőkanál langyos tej, 15 dkg cukor, 20 dkg vaj, 4 tojás, ½ kávéskanál só; a díszítéshez: 20 dkg marcipánmassza, piros ételfesték, 1 tojásfehérje, 20 dkg + 1-2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál ecet; továbbá: 1 tojássárgája, 1 evőkanál tej, kevés vaj.
Elkészítése: Kivajazunk 30 apró kosárformát, vagy kibéleljük papírkapszlival a mini-muffinsütő mélyedéseit. A tejet elkeverjük 1 teáskanál cukorral és az élesztővel, a tojásokat pedig habosra kavarjuk a cukorral. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztős keveréket, a cukros tojást meg a lágy vajat, és nem túl kemény, hólyagos tésztát dagasztunk belőle. Langyos helyen kb. 20 percig kelesztjük, majd 30 egyforma darabra osztjuk. Mindegyik darabnak lecsípjük kb. ¼ részét, majd formázunk 30 nagyobb és 30 kisebb golyócskát. A nagyobb golyókat belehelyezzük az előkészített formákba, közepükbe kis mélyedést nyomunk, a mélyedést megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, majd ráhelyezzük a kisebb méretű golyókat. További 10 percig kelesztjük őket, majd megkenjük a maradék tejes tojássárgájával, és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük őket. Miután kihűltek, kis mikulásokká díszítjük őket. A marcipánmasszát kettéosztjuk, mindkét felébe beledolgozunk kevés porcukrot, az egyiket pedig megfestjük piros gélfestékkel. A tojásfehérjét keményre verjük a 20 dkg porcukorral meg az ecettel. A piros marcipánt vékonyra nyújtjuk, kb. 4 cm átmérőjű köröket vágunk ki belőle, félbevágjuk őket, és megformázzuk, a mikulássapkákat. A natúr marcipánt is vékonyra nyújtjuk, kivágjuk belőle a szakállkákat, és rányomkodjuk őket a briósokra. Kevés habot félreteszünk, a többit pedig zacskóba töltjük. A félretett habbal a mikulások fejére ragasztjuk a sapkákat, majd a zacskó egyik sarkára pici lyukat vágunk, és a habból megformázzuk a mikulások bajszát, a szemét, illetve a sapka prémjét meg a bojtját. Kevés maradék piros marcipánból pici golyócskákat formázunk, és orrot készítünk belőle a mikulásoknak.