Hozzávalók:
2 tojás
80 g cukor
40 g liszt
25 g étkezési keményítő
1/2 t.k. sütőpor
750 g tejszín
1 cs. vaníliás cukor
3 cs. habfixálópor
150 g darált mogyoró
100 g tejcsokoládés bevonó
kevés olaj vagy vaj
10-15 szem mogyoró
50 g keserű csokis bevonó
50 g fehér tortabevonó
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztottam. A fehérjékhez 1,5 kanál hideg vizet adtam és kemény habot vertem belöle. Beleszórtam 50 g cukrot és rövid ideig tovább vertem a habot, majd beledolgoztam a tojások sárgáit is. Összekevertem a lisztet, a keményítőt és a sütőport és lazán a habhoz forgattam. Egy sütőlemez felét beborítottam sütőpapírral és rátettem egy négyszögletes karimát (ez úgy néz ki, mint a tortagyűrű, csak négyszögletes) Akinek ilyen nincs próbálja meg alufóliával a széleket alábélelni úgy, hogy a tészta majd ne tudjon kifolyni. (a mérete kb. 18,5 x 27,5 cm) Ebbe, az előkészített rámába beleöntöttem a tésztát és előmelegített sütőben 175°-on (légkeveréses) kb. 8 perc alatt megsütöttem. Kivettem a sütőből és kihűtöttem. Amíg a tészta hűlt, a tejszínből kemény habot vertem, közben folyamatosan hozzáadtam a vaníliás cukrot, a maradék 30 g cukrot és a habfixálót. Végül fakanállal óvatosan beleforgattam a mogyorót. Hűtőbe tettem.
A kihűlt tésztáról lehúztam a sütöpapírt, ráfektettem egy nagyobb tálcára, majd újra köré igazítottam a sütőrámát. A mogyorós habot a tetejére tettem és elsimítottam, majd 1 órára újra betettem a hűtőbe. A tejcsokis bevonót felmelegítettem, közben egy pár csepp olajat (lehet vajat is) elkevergettem benne. Kivettem a felolvadt csokiból 3-4 evőkanálnyit, amiben megforgattam az egész mogyorókat és egy előre odakészített sütőpapírra tettem a csokis mogyorókat. A megmaradt csokimázzal bevontam a sütemény tetejét és újra hidegre tettem, amíg teljesen meg nem dermedt rajta a csokimáz. A keserű és a fehér tortabevonót szintén fel kell olvasztani, majd egy tepsi hátoldalára vékonyan felkenni. Száradás után egy lapát segítségével forgácsokat lehet készíteni. A forgácsokkal és a bevont mogyoróval díszítjük a sütemény tetejét. (12 szelet lesz belőle)
Forrás:Ancsika konyhája