Hozzávalók / 10 adag
4 tojássárgája
15 dkg vaj
15 dkg cukor
15 dkg darált mák
15 dkg liszt
1 ek szódabikarbóna
1 citrom
2 dl tej
A citromhabhoz:
4 tojásfehérje
10 dkg porcukor
1/2 citrom leve
+ bármilyen savanykás lekvár (én meggylekvárt használtam)
Elkészítése:
Előkészítésként melegítsük elő a sütőt 180°C-ra, és vajazzunk ki egy tepsit (kb. 20x30 cm-eset).
A puha vajat és a cukrot egy nagy tálban robotgéppel kb. 2-3 perc alatt összekavarjuk. A tojássárgáját egyesével a vajas keverékhez adjuk, és jól eldolgozzuk a hozzávalókat.
Egy másik tálban összekavarjuk a lisztet a mákkal, szódabikarbónával, majd belereszeljük a citrom héját.
A tejet a vajas keverékkel felváltva hozzáadjuk a liszthez. Miután jól összedolgoztuk az egész tésztát, beleöntjük a kivajazott tepsibe és betesszük az előmelegített sütőbe.
A tortát addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem sül és ha beleszúrunk egy villát vagy kést, a tészta már nem ragad rá. Érdemes kb. 20 percnyi sütés után többször ránézni és ellenőrizni, mikor lesz kész. Ha kész, vegyük ki a sütőből, de még ne kapcsoljuk ki a sütőt. Citromhabhoz először felverjük a tojásfehérjét, amíg jó habos nem lesz, majd csak ekkor adjuk hozzá a citromlevet és kanalanként a porcukrot. Vigyázzunk arra, hogy ne verjük túl a habot. Akkor van kész, ha a tálat oldalra döntjük és a hab nem csúszik ki a tálból.
Kenjünk meg a tésztát lekvárral, majd erre kenjünk rá a citromos habot, és tegyük vissza a sütőbe még 5 percre. 5 perc után kapcsoljuk ki a sütőt és még kb. 10 percig hagyjuk a habot száradni a sütőben.