Menü
Zöld Kapu Vendéglő étterem Óbuda hangulatával, színeivel, ízeivel Kisvendéglő és étterem Óbudán.
Zöld Kapu Vendéglő étterem Óbuda hangulatával, színeivel, ízeivel

Mókás mikulások (van vele meló)

 

Mókás mikulások (van vele meló)

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 3 dkg friss élesztő, 3 evőkanál langyos tej, 15 dkg cukor, 20 dkg vaj, 4 tojás, ½ kávéskanál só; a díszítéshez: 20 dkg marcipánmassza, piros ételfesték, 1 tojásfehérje, 20 dkg + 1-2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál ecet; továbbá: 1 tojássárgája, 1 evőkanál tej, kevés vaj.


Elkészítése: Kivajazunk 30 apró kosárformát, vagy kibéleljük papírkapszlival a mini-muffinsütő mélyedéseit. A tejet elkeverjük 1 teáskanál cukorral és az élesztővel, a tojásokat pedig habosra kavarjuk a cukorral. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztős keveréket, a cukros tojást meg a lágy vajat, és nem túl kemény, hólyagos tésztát dagasztunk belőle. Langyos helyen kb. 20 percig kelesztjük, majd 30 egyforma darabra osztjuk. Mindegyik darabnak lecsípjük kb. ¼ részét, majd formázunk 30 nagyobb és 30 kisebb golyócskát. A nagyobb golyókat belehelyezzük az előkészített formákba, közepükbe kis mélyedést nyomunk, a mélyedést megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, majd ráhelyezzük a kisebb méretű golyókat. További 10 percig kelesztjük őket, majd megkenjük a maradék tejes tojássárgájával, és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük őket. Miután kihűltek, kis mikulásokká díszítjük őket. A marcipánmasszát kettéosztjuk, mindkét felébe beledolgozunk kevés porcukrot, az egyiket pedig megfestjük piros gélfestékkel. A tojásfehérjét keményre verjük a 20 dkg porcukorral meg az ecettel. A piros marcipánt vékonyra nyújtjuk, kb. 4 cm átmérőjű köröket vágunk ki belőle, félbevágjuk őket, és megformázzuk, a mikulássapkákat. A natúr marcipánt is vékonyra nyújtjuk, kivágjuk belőle a szakállkákat, és rányomkodjuk őket a briósokra. Kevés habot félreteszünk, a többit pedig zacskóba töltjük. A félretett habbal a mikulások fejére ragasztjuk a sapkákat, majd a zacskó egyik sarkára pici lyukat vágunk, és a habból megformázzuk a mikulások bajszát, a szemét, illetve a sapka prémjét meg a bojtját. Kevés maradék piros marcipánból pici golyócskákat formázunk, és orrot készítünk belőle a mikulásoknak.
vissza

Aktuális ajánlataink.

Kapcsolat


Zöld Kapu Vendéglő

Óbudán a Szőlő utca 42.- ben

telefon: 0036-1-387-70-28

asztalfoglalás: zoldkapufoglalas@gmail.com

nyitva: mindennap 11.30- 22.00 óráig

Zöld Kapu Vendéglő

Útvonaltervezés ide kattintva