Meggyes-mákos rolád

 

Meggyes-mákos rolád

Hozzávalók 12-14 szelethez:

A tésztához:
• 5 tojás
• 8 dkg cukor
• 8 dkg liszt
• 6 dkg mák
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 kávéskanál őrölt fahéj

A töltelékhez:
• 50 dkg mirelit vagy befőtt meggy
• 10 dkg cukor (befőttnél nem, mert az cukrozott)
• 1 csomag vaníliás pudingpor vagy 4 dkg keményítő
• fél dl víz

A mascarponés részhez:
• 50 dkg mascarpone
• 8 dkg porcukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• reszelt narancshéj

Elkészítése:
A tojásfehérjét a kristálycukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, a tojások sárgáját simára keverjük, majd a habba forgatjuk. A mákot, a lisztet és a fahéjat alaposan elkeverjük, majd óvatosan a habba forgatjuk. Az így elkészült tésztát sütőpapírral fedett tepsibe, körülbelül 1 cm vastagra kenjük, majd 180 fokos sütőben 12-14 perc alatt megsütjük. 10 perc sütés után már ellenőrizhetjük, nehogy kiszárítsuk, mert akkor nem lehet szépen feltekerni.

A töltelékhez a meggyet a cukorral felmelegítjük, gyakran kevergetjük. Ha befőttből készítjük, ne használjuk föl az összes levet. Amikor felfőtt a meggy, levesszük a tűzről, és összeturmixoljuk egy kicsit botmixerrel, hogy a meggyszemek szétessenek. Ezután visszatesszük a tűzre. A pudingport vagy a keményítőt simára keverjük a vízzel, majd besűrítjük vele a felfőzött meggyet. Amíg hűl, a robotgép lassú fokozatán simára keverjük a mascarponét a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd gyors fokozaton addig habosítjuk, míg krémes állagot nem kapunk. Ha szeretnénk, reszelt narancshéjat is tehetünk hozzá.

A kihűlt mákos piskótáról lehúzzuk a papírt, a töltelékeket külön-külön sima csöves nyomózsákokba töltjük, és felváltva csíkokat húzunk belőlük a piskótára. Az első csíkot ne közvetlenül a piskóta szélére nyomjuk, hanem 3 cm-rel beljebb. Ha teljesen becsíkoztuk, a sütőpapír segítségével feltekercseljük, majd tálalásig a hűtőbe tesszük, hogy összeérjen. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Forrás:Nők lapja cafe

vissza