Zöld Kapu Vendéglő étterem Óbuda hangulatával, színeivel, ízeivel

Mandulás és áfonyás morzsasütemény

 

Mandulás és áfonyás morzsasütemény

Hozzávalók:

25 dkg vaj vagy Rama
55 dkg liszt
20 dkg darált mandula
28 dkg barna cukor
¼ tk só
125 g sovány túró
1 dl tej
1 dl olaj
75 g cukor
1 csomag sütőpor
1 kg áfonya
tálaláshoz: porcukor

Elkészítés:

Először készítsük el a morzsát. Ehhez a vajat kíméletesen olvasszuk fel. Egy tálba mérjünk ki 20 dkg lisztet, adjuk hozzá a mandulát, barna cukrot, ¼ tk sót. Adjuk hozzá a folyékony vajat. A mixer tésztakeverőjével keverjük el és dolgozzuk morzsássá. Tegyük fél órára hűtőszekrénybe.
Az áfonyát mossuk meg, csepegtessük le és papír kéztörlőn hagyjuk leszáradni. Egy nagyalakú (40×30 cm) sütőtepsit vajazzunk ki (vagy béleljük ki sütőpapírral).
A túrót, tejet, olajat és cukrot keverjük el habverővel. A maradék (35 dkg) lisztet keverjük el a sütőporral és adjuk a túrós keverékhez. Géppel vagy kézzel gyúrjuk tésztává.
Enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát sütőtepsi nagyságúra. Tekerjük fel lisztezett sodrófára, emeljük át a tepsi fölé és tekerjük le.
Szórjuk meg a tészta tetejét egyenletesen az áfonyával, majd fedjük le a morzsatésztával.
190 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. Rácson hagyjuk lehűlni. Porcukorral megszórva tálaljuk.

vissza