Máglyarakás

 

Máglyarakás

Hozzávalók:
250 g kalács
200 g sárgabarack dzsem

A tejes részhez:

500 ml tej (2,8%-os)
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja

A tojássárgás részhez:

5 db tojássárgája
70 g kristálycukor

A párolt almához:

700 g alma
30 g kristálycukor
1 db citrom leve
1 db narancs leve
1 késhegynyi fahéj (őrölt)

A habhoz:

70 g kristálycukor
5 db tojásfehérje

Elkészítése:
Először egy kb 23x33cm-es tepsit kivajazunk, félretesszük. Fogjuk a kalácsot, apró szeletekre vágjuk, majd egy tálba tesszük a szeleteket.A tejes részhez a tejet egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a lereszelt citrom és narancs héját, valamint a vaníliaeszenciát, végül felforraljuk az egészet.Ha felforrt, ráöntjük a kalácsokra. Egy fakanállal óvatosan átforgatjuk a kalácsot a tejben, hogy ne törjön össze, majd hagyjuk állni, míg teljesen fel nem szívja a kalács a folyadékot.Majd a tojássárgáját alaposan kihabosítjuk a cukorral, és ezt is a kalácsokhoz forgatjuk.
Egyenletesen eloszlatjuk a kivajazott tepsiben a kalácsos keveréket, és finoman lenyomkodjuk.Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, és lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk a citrom, a narancs levével, a cukorral, valamint a fahéjjal. A párolt almát a tepsibe, a kalácsra rétegezzük, elsimítjuk.Ha kihűlt, a baracklekvár felével lekenjük az egészet, majd 180 C-ra, kb 20 percre sütőbe tesszük.Végül a tojáshabot készítjük el. A tojásfehérjéket a cukorral és egy fél csipet sóval kemény habbá verjük. A kész habhoz egy fakanál segítségével, laza mozdulatokkal hozzákeverjük a maradék baracklekvárt úgy, hogy csíkos maradjon a hab.Most a habot eloszlatjuk az alma tetején, feltüskézzük, porcukorral meghintjük, és 170 C-on, kb 10 perc alatt készre sütjük.Kockákra szeletelve tálaljuk.

vissza