Zöld Kapu Vendéglő étterem Óbuda hangulatával, színeivel, ízeivel

Klasszikus linzer

 

Klasszikus linzer

Hozzávalók:
30 dkg liszt
csipet só
20 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 tojás, felverve
fél rúd vanília kikapart belseje

A lisztet a sóval elkevertem, a vékony lapokra vágott hideg vajjal gyorsan elmorzsoltam (aprítógép tökéletesen jó hozzá), a vaníliarúd magjait elkevertem a porcukorral, hozzáadtam a vajas morzsához, összkevertem, hozzáöntöttem a tojást és gyorsan homogén masszává gyúrtam.
Trükk no.1:Lehetőleg ne melegedjen fel a tészta a kezünktől, akkor nem tartja meg majd szépen a formáját és könnyebben odakap.
TrükkNo.2: ujjnyi vastag lappá nyújtva folpackba csomagolva egy órára hűtőbe raktam. Ez megint kell a szép eredményhez.
Trükk 3: a hűtőből kivett tésztát megfeleztem, egyik fele várt a hűtőben, a másikat két folpack között 3 mm vékony lappá nyújtottam. Ezzel el lehet kerülni a folyamatos lisztezést, a tészta állaga pontosan ugyanolyan marad. a maradékokat is gyorsan kinyújtva használtam fel a tészta felét, ezután jött a másik fele.
180 fokra előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben 10-12 perc kellett a sütéshez, gyönyörű világos maradt, és finom omlós már ekkor is, mert nincs benne a nyújtáskori plusz liszt.

Ebből az adagból viszonylag kisebb, 4 cm átmérőjű formákkal több mint 3 tepsinyi forma, 50 db kész ribizlis linzer lett.

vissza