Zöld Kapu Vendéglő étterem Óbuda hangulatával, színeivel, ízeivel

Aszalt szilvával kelt fánk

 

Aszalt szilvával kelt fánk

Hozzávalók:
5 dkg élesztő
2.5 dl tej
10 dkg mandula (pucolt, héj nélküli)
20 dkg aszalt szilva
2 csomag vaníliás cukor
50 dkg liszt (finom)
10 dkg cukor (kristály)
1 csipet só
2 db tojás
0.5 citromból nyert citromhéj (reszelve)
5 dkg margarin

Elkészítése:

Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
A lisztet egy mélyebb tálba tesszük, beleütjük a tojásokat.
A felfuttatott élesztőt beleöntjük. Hozzáadjuk a citromhéjat, az olvasztott vajat, a sót.
A maradék tejet apránként hozzáadva tésztává dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 40 percig kelesztjük.
Az aszalt szilva felét és a mandulát apróra vágjuk, laza mozdulatokkal a tésztába dolgozzuk. Kb. 15 percig ismét kelesztjük.
Kinyújtjuk (kb. kisujjnyira) , 10 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. Minegyik közepébe 1-1 aszalt szilvát teszünk, kis csomagokat készítünk belőle és bő, közepesen forró olajban kb. 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük.
Még melegen porcukorral megszórjuk.

vissza