Zöld Kapu Vendéglő étterem Óbuda hangulatával, színeivel, ízeivel

Aranygaluska

 

Aranygaluska

Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg dió
- ízlés szerint só
- 3 dkg kristálycukor
- ízlés szerint reszelt citromhéj
- 2 db tojássárgája
- 3,5 dl tej
- 8 evőkanál vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 2 db kockacukor
Vaníliamártás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 dkg porcukor
- 2 dkg finomliszt
- 2 db tojássárgája
- 5 dl tej

Elkészítése:
Az aranygaluska tésztájához a lisztben elkeverem a sót, a kristálycukrot, belereszelem a citrom héját, hozzáadom a 2,5 dl tejben elhabart tojássárgáját és 5 evőkanál olvasztott vajat. Az 1 dl kockacukros tejben felfuttatom az élesztőt, a lisztbe öntöm, és sima, nem túlságosan kemény tésztává dolgozom ki. Addig dagasztom, amíg a tészta hólyagos nem lesz, és nem ragad sem a tálhoz, sem a kezemhez. Ezután konyharuhával letakarom, és langyos helyen a kétszeresére kelesztem. Ha megkelt, olvasztott vajba mártogatott kanállal diónyi darabokat szaggatok a tésztából. A galuskákat olvasztott vajjal megkenem, és darált dióban meghempergetem. Vajjal kikent és kilisztezett tepsibe szép sorban egymás mellé teszem, amíg a tepsi meg nem telik. Még egy félórát kelesztem, majd előmelegített sütőben, 150 fokon 35-40 percig sütöm. A sülés közben összenőtt galuskákat szétszedegetem, tányérokra adagolom, porcukorral megszórom, és nyakon öntöm a vaníliamártással.

Vaníliamártás
A vaníliamártáshoz a tojássárgájákat kikeverem a porcukorral, és hozzáadom a lisztet. A tejet felforralom a vaníliarúddal vagy a vaníliás cukorral, a forró vaníliás tejet a tojássárgájás cukorhoz adom, és vízgőz fölött folyamatosan kevergetve besűrítem.

vissza